Розділ
I. Корисність каш
1.1.Різновиди
каш
Каша – одна із
самих корисних і смачних страв. Зерно для виготовлення сучасної корисної крупи проходить
тільки первинну обробку - з нього знімають верхній шар лушпиння, а всі оболонки
і паросток дістаються нам. З повністю очищеної, тобто, рафінованої і
позбавленою натуральних вітамінів борошна виготовляють тільки манку і кус-кус.
У круп'яних кашах міститься велика кількість вітамінів групи «В».
Каші з гречки й пшона були поширені на всій території України, кукурудзяна
— на південному заході та в Карпатах, вівсяна — у деяких районах Полісся й
Західного Прикарпаття, ячна — також на всій території, але більшою мірою на
Лівобережжі. Пшенична Каша була менш популярною, оскільки пшеницю майже
повністю переробляли на борошно. З початку XX ст. у селянському побуті
з'явилася рисова крупа, але значного поширення вона набула лише у повоєнні
роки. Найулюбленішою на всій Україні була все ж гречана каша: Гречана каша — то
матір наша, а хлібець житній — то батько рідний.
Манна
каша
Манка - це не крупа, а пшеничне борошно твердих сортів пшениці грубого
помолу. Це борошно споконвіку вважалася дорогим і дуже рідкісним на Русі. У
манної крупи багато крохмалю і білка. У ній багато вітамінів: Е, В1, В2, В6,
РР, а також калію і заліза. При цьому манна каша містить мало клітковини.
Каша
пшоняна
Це страва дуже
корисна для здоров'я. Цінним джерелом
калію є, зокрема пшоно і каша, яку з нього готують. У пшоні так само багато
вітамінів групи В, крім того, ця каша - просто джерело мікроелементів.
Речовини, що містяться в пшоняній каші, перешкоджають відкладенню жирів в
організмі, що важливо для тих, хто стежить за своєю вагою.
Каша
гречана
Вівсяна
каша
Вівсяна каша -
найбільш поживна з каш. Добре відомо властивості цієї каші добре діють на
шлунково-кишковий тракт, що робить її незамінною в дієтичному харчуванні.
Клітковина, що міститься в вівсяної каші, сприяє гарному травленню. Крім того,
вівсяна каша здатна знижувати рівень холестерину.
Рисова каша
Серед круп рис займає перше місце за змістом високоякісного крохмалю -
77,3% і біологічної цінності білка. До того ж у ньому є багатий набір вітамінів
- B1, В2 ,В6, РР, Е і бере участь у кровотворенні фолієва кислота, яка є
важливим засобом профілактики малокров’я.
Перлова каша
Перлова каша (з ячменю, ще її називають ячною) не випадково називається
перлової (від слова перл, перло перли) - це сама корисна каша
шлунково-кишкового тракту і печінки. Перловка містить 9,3% білків, 73,7% углеводів, 1,1% жира.
Кукурудзяна каша
Кукурудзяна каша вариться з кукурудзяної крупи, яка представляє собою
подрібнені шліфовані ядерця кукурудзи світлого і жовтуватого відтінку. Користь кукурудзяної каші забезпечується багатим поживним
складом кукурудзяної крупи: зокрема, вона багата вітамінами (включаючи А, Е, РР
і групи В), а також різними мінералами, такими як кремній, залізо та іншими, і
дуже важливими для організму амінокислотами та іншими органічними речовинами.
Ячна каша
Напевно, всі ми їли ячну кашу, але навряд чи хто з нас здогадується, що
вона є «сестрою-близнючкою» перловці. Так, ці крупи дістають з ячменю, тільки
для перлової – зерна відшліфовують, а для ячної – немає. Тому в ній залишається
більше корисних властивостей, більше клітковини. Не дивлячись на те, що користь
від обох круп, майже, однакова, ячна каша виходить більш ніжною і м'якше, у
зв'язку з цим її рекомендують дітям, а також в дієтичне харчування.
Пшенична каша
Пшенична каша виготовляється з твердих сортів пшениці. Одним з позитивних
моментів цієї крупи можна назвати тривалий термін її зберігання зі збереженням
всіх поживних властивостей.
Пшенична каша - це постачальник великої кількості клітковини в наш організм.
Якщо Ви будете регулярно вживати її в їжу, то у Вас не буде проблем з
травленням, Ви очистите свій шлунково-кишковий тракт і візьмете під контроль
процеси жирового обміну в нашому організмі.
Комментариев нет:
Отправить комментарий